Γενικές πληροφορίες

Προδιαγραφές αδιαβροχοποίησης και στεγανότητας IP

Ο κώδικας IP, διεθνής σήμανση προστασίας, πρότυπο IEC 60529, που μερικές φορές ερμηνεύεται ως ένδειξη προστασίας εισροής σωματιδίων, ταξινομεί και βαθμολογεί τη προστασία που παρέχεται από την εισβολή (μέρη του σώματος, όπως χέρια και δάκτυλα), σκόνη, τυχαία επαφή και νερό με μηχανικά περιβλήματα ηλεκτρικά περιβλήματα. Δημοσιεύεται από τη Διεθνή Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC). Το ισοδύναμο ευρωπαϊκό πρότυπο είναι το EN 60529.

Το πρότυπο έχει ως στόχο να παρέχει στους χρήστες πιο λεπτομερείς πληροφορίες από αόριστους όρους μάρκετινγκ, όπως αδιάβροχο. Για παράδειγμα, ένα κινητό τηλέφωνο με ονομαστική τιμή IP58 είναι “ανθεκτικό στη σκόνη” και μπορεί να “βυθιστεί σε 1,5 μέτρα γλυκού νερού για έως και 30 λεπτά”. Ομοίως, μια ηλεκτρική πρίζα ονομαστικής ισχύος IP22 προστατεύεται από την εισαγωγή δακτύλων και δεν θα υποστεί βλάβη ή δεν θα είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης δοκιμής στην οποία εκτίθεται σε κατακόρυφο ή σχεδόν κατακόρυφα τρεχούμενο νερό. IP22 ή IP2X είναι οι τυπικές ελάχιστες απαιτήσεις για το σχεδιασμό των ηλεκτρικών εξαρτημάτων για εσωτερική χρήση.

Τα ψηφία υποδεικνύουν τη συμμόρφωση με τις συνθήκες που συνοψίζονται στους παρακάτω πίνακες. Το ψηφίο 0 χρησιμοποιείται όταν δεν παρέχεται προστασία. Το ψηφίο αντικαθίσταται με το γράμμα Χ, όταν έχουν συγκεντρωθεί ανεπαρκή δεδομένα για την απόδοση ενός επιπέδου προστασίας.

Σε αυτό το άρθρο σας παρέχουμε ένα συνδυασμό IEC 60529 (επίσης EN 60529) και άλλων προτύπων, όπως το ISO 20653. Τα πρωτότυπα έγγραφα είναι διαθέσιμα για αγορά και έχουν σημαντικές και ειδικές απαιτήσεις που δεν μπορούν να ανατυπωθούν πλήρως λόγω περιορισμών πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό συχνά περιλαμβάνει σχέδια που καθορίζουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό δοκιμών, όπως το σχήμα των ακροφυσίων νερού που χρησιμοποιούνται για δοκιμές με εκτόξευση νερού. Συχνά αναφέρονται επιπλέον πρότυπα που ενδέχεται να περιέχουν σημαντικές πληροφορίες. Κάποιος πρέπει να ανατρέξει στην τελευταία αναθεώρηση του απαιτούμενου προτύπου κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πιστοποίησης.

Ανάλυση κωδικών

Αυτός ο πίνακας δείχνει τι αντιπροσωπεύει κάθε ψηφίο ή μέρος του κώδικα IP.

Ένδειξη IPΠροστασία στερεών σωματιδίωνΠροστασία εισροής υγρώνΜηχανική αντοχή στην κρούσηΆλλες προστασίες
IPΜονός αριθμός: 0-6Μονός αριθμός: 0-9Μονός αριθμός: 0-9Μονό γράμμα
ΥποχρεωτικόΥποχρεωτικόΥποχρεωτικόΔε χρησιμοποιείται πλέονΠροαιρετικό

Πρώτο ψηφίο: Προστασία στερεών σωματιδίων

Το πρώτο ψηφίο δείχνει το επίπεδο προστασίας που παρέχει το περίβλημα από την πρόσβαση σε επικίνδυνα μέρη (π.χ. ηλεκτρικούς αγωγούς, κινούμενα μέρη) και την είσοδο στερεών ξένων αντικειμένων.

ΕπίπεδοΑποτελεσματικό κατάΠεριγραφή
0-Δεν υπάρχει προστασία από την επαφή και την είσοδο αντικειμένων
1>50 mmΟποιαδήποτε μεγάλη επιφάνεια του σώματος, όπως το πίσω μέρος ενός χεριού, αλλά καμία προστασία από σκόπιμη επαφή με ένα τμήμα σώματος
2>12.5 mmΔάχτυλα ή παρόμοια αντικείμενα
3>2.5 mmΕργαλεία, χοντρά καλώδια κλπ.
4>1 mmΤα περισσότερα καλώδια, λεπτές βίδες, μεγάλα μυρμήγκια κλπ.
5Προστασία από τη σκόνηΔεν παρεμποδίζεται πλήρως η εισροή σκόνης, αλλά δεν πρέπει να εισέρχεται σε επαρκή ποσότητα για να παρεμποδίζει την ικανοποιητική λειτουργία του εξοπλισμού.
6Απόρθητο από σκόνηΔεν εισέρχεται σκόνη - πλήρη προστασία από την επαφή (απόρθητο από σκόνη). Πρέπει να εφαρμόζεται κενό. Διάρκεια δοκιμής μέχρι 8 ώρες με βάση τη ροή του αέρα.

Δεύτερο ψηφίο: Προστασία από την εισροή υγρών

Το δεύτερο ψηφίο δείχνει το επίπεδο προστασίας που παρέχει το περίβλημα από την επιβλαβή διείσδυση νερού. Οι βαθμολογίες για την είσοδο νερού δεν είναι σωρευτικές πέρα από το IPX6. Μια συσκευή που είναι συμβατή με το IPX7, καλύπτοντας την βύθιση στο νερό, δεν χρειάζεται να συμμορφώνεται με το IPX5 ή το IPX6, καλύπτοντας την έκθεση σε πίδακες νερού. Μια συσκευή που ικανοποιεί και τις δύο δοκιμές υποδεικνύεται με την καταγραφή αμφότερων των δοκιμών που χωρίζονται με μια κάθετο, π.χ. IPX5 / IPX7.

ΕπίπεδοΠροστασία κατάΑνθεκτικό κατάΛεπτομέρειες
0Καμία--
1Σταλαγματιές νερούΟι σταλαγματιές νερού (κατακόρυφη πτώση σταγόνων) δεν έχουν επιβλαβή επίδραση στο δοκίμιο όταν είναι τοποθετημένο σε όρθια θέση πάνω σε περιστρεφόμενο δίσκο και περιστρέφεται σε 1 στροφή ανά λεπτό.Διάρκεια δοκιμής: 10 λεπτά
Το νερό ισοδυναμεί με βροχόπτωση 1 mm ανά λεπτό
2Σταλαγματιές νερού με κλίση 15 μοιρώνΤο κάθετα στάσιμο νερό δεν έχει βλαβερές συνέπειες όταν το περίβλημα είναι κεκλιμένο σε γωνία 15° από την κανονική του θέση. Συνολικά τέσσερις θέσεις δοκιμάζονται σε δύο άξονες.Διάρκεια δοκιμής: 2,5 λεπτά για κάθε κατεύθυνση κλίσης (συνολικά 10 λεπτά)
Το νερό ισοδυναμεί με βροχόπτωση 3 mm ανά λεπτό
3Ψεκαζόμενο νερόΤο νερό που ψεκάζεται σε οποιαδήποτε γωνία έως 60° από την κατακόρυφη θέση δεν θα έχει καμία επιβλαβή επίδραση, χρησιμοποιώντας είτε: α) ένα ταλαντευόμενο εξάρτημα, ή β) ένα ακροφύσιο ψεκασμού με αντισταθμισμένη ασπίδα.

Η δοκιμή α) διεξάγεται για 5 λεπτά και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται με το δείγμα να περιστρέφεται οριζόντια κατά 90° για τη δεύτερη δοκιμή 5 λεπτών. Η δοκιμή β) διεξάγεται (με θωράκιση στη θέση του) για τουλάχιστον 5 λεπτά.
Για ένα ακροφύσιο ψεκασμού:
Διάρκεια δοκιμής: 1 λεπτό ανά τετραγωνικό μέτρο για τουλάχιστον 5 λεπτά
Ογκος νερού: 10 λίτρα ανά λεπτό
Πίεση: 50-150 kPa

Για έναν ταλαντούμενο σωλήνα:
Διάρκεια δοκιμής: 10 λεπτά
Όγκος νερού: 0,07 l/min ανά οπή
4Εκτόξευση νερούΤο νερό που εκτοξεύεται από οποιαδήποτε κατεύθυνση προς το αντικείμενο δεν έχει βλαβερές συνέπειες, χρησιμοποιώντας είτε: α) ένα ταλαντευόμενο εξάρτημα, ή β) ένα ακροφύσιο ψεκασμού χωρίς ασπίδα.

Η δοκιμή α) διεξάγεται για 10 λεπτά. Η δοκιμή β) διεξάγεται (χωρίς ασπίδα) για ελάχιστο διάστημα 5 λεπτών.
Ταλαντούμενος σωλήνας: Διάρκεια δοκιμής: 10 λεπτά ή ακροφύσιο ψεκασμού (ίδιο με ακροφύσιο ψεκασμού IPX3 με αφαιρούμενη ασπίδα)
5Πίδακες νερούΝερό που ψεκάζεται από ένα ακροφύσιο (6,3 mm) κατά του περιβλήματος από οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν έχει επιβλαβή αποτελέσματα.Διάρκεια δοκιμής: 1 λεπτό ανά τετραγωνικό μέτρο για τουλάχιστον 15 λεπτά
Ογκος νερού: 12,5 λίτρα ανά λεπτό
Πίεση: 30 kPa σε απόσταση 3 μέτρα
6Ισχυροί πίδακες νερούΝερό που ψεκάζεται σε ισχυρούς πίδακες (ακροφύσιο 12,5 mm) ενάντια στο αντικείμενο από οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν έχει επιβλαβή αποτελέσματα.Διάρκεια δοκιμής: 1 λεπτό ανά τετραγωνικό μέτρο για τουλάχιστον 3 λεπτά
Ογκος νερού: 100 λίτρα ανά λεπτό
Πίεση: 100 kPa σε απόσταση 3 μέτρα
6KΙσχυροί πίδακες νερού με αυξημένη πίεσηΝερό που εκτοξεύεται σε ισχυρούς πίδακες (ακροφύσιο 6,3 mm) έναντι του περιβλήματος από οποιαδήποτε κατεύθυνση, υπό υψηλή πίεση, δεν επιβλαβείς επιπτώσεις. Η συγκεκριμένη δοκιμή εφαρμόζεται στο DIN 40050 και όχι στο IEC 60529.Διάρκεια δοκιμής: τουλάχιστον 3 λεπτά
Όγκος νερού: 75 λίτρα ανά λεπτό
Πίεση: 1000 kPa σε απόσταση 3 μέτρα
7Βύθιση μέχρι βάθος 1 μέτρουΗ διείσδυση νερού σε επιβλαβή ποσότητα δεν θα είναι δυνατή όταν το περίβλημα βυθιστεί στο νερό υπό καθορισμένες συνθήκες πίεσης και χρόνου (μέχρι 1 μέτρο βύθισης).Διάρκεια δοκιμής: 30 λεπτά - αναφ. IEC 60529, πίνακας 8.
Δοκιμασμένο με το χαμηλότερο σημείο του περιβλήματος 1000 mm κάτω από την επιφάνεια του νερού ή το υψηλότερο σημείο 150 mm κάτω από την επιφάνεια, όποιο είναι βαθύτερο.
8Βύθιση σε βάθος 1 μέτρου ή περισσότεροΟ εξοπλισμός είναι κατάλληλος για συνεχή βύθιση στο νερό υπό συνθήκες που καθορίζονται από τον κατασκευαστή. Ωστόσο, με ορισμένους τύπους εξοπλισμού, μπορεί να σημαίνει ότι το νερό μπορεί να εισέλθει αλλά μόνο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παράγει επιβλαβή αποτελέσματα. Το βάθος και η διάρκεια δοκιμής αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις απαιτήσεις για το IPx7 και μπορούν να προστεθούν και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η εναλλαγή της θερμοκρασίας πριν από την βύθιση.Διάρκεια δοκιμής: Συμφωνία με τον κατασκευαστή
Το βάθος καθορίζεται από τον κατασκευαστή, συνήθως μέχρι 3 μέτρα
9KΙσχυροί πίδακες νερού υψηλής θερμοκρασίαςΠροστατεύεται, σε κοντινή επαφή, από υψηλές πιέσεις και υψηλές θερμοκρασίες.
Μικρότερα δείγματα περιστρέφονται αργά σε ένα δίσκο, σε 4 συγκεκριμένες γωνίες. Μεγαλύτερα δείγματα τοποθετούνται όρθια, δεν απαιτείται δίσκος, και δοκιμάζονται ελεύθερα για τουλάχιστον 3 λεπτά σε απόσταση 0,15-0,2 μέτρα.

Υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για το ακροφύσιο που χρησιμοποιείται για τις δοκιμές.

Αυτή η δοκιμή αναγνωρίζεται ως IPx9 στο IEC 60529.
Διάρκεια δοκιμής: 30 δευτερόλεπτα σε κάθε μία από τις 4 γωνίες (συνολικά 2 λεπτά)
Ογκος νερού: 14-16 λίτρα ανά λεπτό
Πίεση: 8-10 MPa (80-100 bar) σε απόσταση 0,10-0,15 μέτρα
Θερμοκρασία νερού: 80 ° C
 (Όλες οι δοκιμές με το γράμμα “K” καθορίζονται από το πρότυπο ISO 20653 (αντικαθιστώντας το DIN 40050-9) και δεν υπάρχουν στο IEC 60529, εκτός από την IPx9 που είναι ίδια με τη δοκιμή νερού IP69K.)

Πρόσθετα γράμματα

Επιπλέον γράμματα μπορούν να επισυναφθούν για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με την προστασία της συσκευής:

ΓράμμαΈννοια
fΑνθεκτικό ενάντια σε λιπαντικές ουσίες
HΣυσκευή υψηλής τάσης
MΚινούμενη συσκευή κατά τη διάρκεια των δοκιμών
SΣταθερή συσκευή κατά τη διάρκεια των δοκιμών
WΚαιρικές συνθήκες
Το γράμμα K καθορίζεται στο DIN 40050-9 και όχι στο IEC 60529.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *